NGV

Informatiecentrum

Bezoekadres: Kosterijland 3, 3981 AJ Bunnik

Postadres: Postbus 50, 3980 CB Bunnik

Openingstijden en afspraken:

In verband met de coronamaatregelen en de ongewisse ontwikkelingen van het virus heeft het Hoofdbestuur besloten dat het infocentrum in Bunnik in januari is gesloten voor publiek.

Het Informatiecentrum is geopend op de 1e en 3e donderdag van de maand en op de 2e zaterdag van de maand op afspraak van 10 tot 16 uur.

Afspraak maken kan via e-mail of telefonisch op 085-1051199 op de dagen  en tijdstippen dat het centrum  geopend is .

Buiten die dagen en tijdstippen is het centrum uitsluitend  via   bereikbaar.

Medewerkers:

CoördinatorWil van der Horst085-1051199mail
BibliotheekElzelien Streef085-1051199 mail
CollectiebeheerHans van Felius085-1051199 mail
MicrofichesJos Kaldenbach085-1051199 mail

Collectie

In het informatiecentrum in Bunnik kunt u de zeer omvangrijke bibliotheek van onze vereniging raadplegen. Helaas is de catalogus op dit moment nog niet via de website te raadplegen, zien wat aanwezig is kan momenteel net zoals het raadplegen van de boeken en tijdschriften alleen in Bunnik. Een goede indicatie waar het de aanwezige tijdschriften betreft geeft de rubriek tijdschriften in Gens Nostra; de daar besproken tijdschriften bevinden zich namelijk allemaal in het informatiecentrum. Hebt u voorouders in het buitenland, in de bibliotheek zijn allerlei daar verschenen publicaties aanwezig. Het is ook mogelijk om advies te vragen over het voortzetten van onderzoek, zowel in Nederland als in het buitenland. Niemand kent het antwoord op alle vragen, maar we zullen in elk geval ons best doen om u bij uw onderzoek verder te helpen.

Daarnaast beheert de vereniging ook vele genealogische en heraldische collecties, aan ons geschonken en nagelaten door onze leden. Soms zijn deze collecties de neerslag van een leven lang genealogisch onderzoek. Daarnaast zijn er vele losse dossiers met gegevens over families en personen, soms genealogisch, maar soms ook originele archiefstukken. Tenslotte zijn er duizenden portretten in de collectie aanwezig. Ook deze collecties zijn in te zien in het informatiecentrum. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een goed overzicht van de aanwezige collecties. De verwachting is dat dit overzicht aan het einde van dit jaar op de website geplaatst wordt, zodat u kunt zien welke collecties u in Bunnik kunt inzien.

Hebt u vragen over wat aanwezig is in het informatiecentrum, of heeft u een specifieke vraag in verband met een bezoek aan het centrum, dan is het misschien handig om contact met ons op te nemen en uw vragen te stellen. We kunnen dan samen met u zien welke mogelijkheden er zijn en wat voor u de beste oplossing is.

Schenken van boeken en collecties

Omdat tegenwoordig via internet de meeste kranten doorzoekbaar zijn, en huidige advertenties vaak via websites als Mensenlinq te vinden zijn, neemt de vereniging geen familieadvertenties meer over. We zijn eventueel nog wel geïnteresseerd in het ontvangen van bidprentjes, geboortekaartjes, trouwkaarten en rouwkaarten. Wilt u iets aanbieden, neemt u dan contact op via mail. Er kan dan met u overlegd worden hoe een en ander geregeld kan worden.

De vereniging neemt regelmatig nieuwe boeken en collecties op, al kent ook dat zijn beperkingen. De ruimte in Bunnik is beperkt en we moeten dus verstandig met die ruimte omgaan. Overdracht kan in principe alleen in de vorm van schenking.

Voor boeken en tijdschriften ligt de nadruk op (nieuwe) genealogische publicaties. We nemen dus geen van de reeds jaren bestaande tijdschriften meer over. U moet dan bijvoorbeeld denken aan tijdschriften als Gens Nostra, de Nederlandse Leeuw, Ons Voorgeslacht en de publicaties (jaarboeken en tijdschrift) van het Centraal Bureau voor Genealogie, of de afdelingsbladen van de N.G.V.. Die series zijn compleet aanwezig, en oneindig dubbelexemplaren verzamelen heeft geen nut. Twijfelt u? Neemt u dan contact met ons op, via .

Voor collecties geldt dat deze bij voorkeur niet alleen moeten bestaan uit overzichten met gegevens uit de burgerlijke stand en doop-, trouw- en begraafregisters. De inhoud moet dus gevarieerder zijn. Is de collectie ook (of uitsluitend) aanwezig in de vorm van digitale bestanden, opgenomen in een van de genealogische programma’s waarvan tegenwoordig gebruik wordt gemaakt, dan heeft overname van digitale collecties in veel gevallen de voorkeur. Denkt u erover om een genealogische collectie te schenken, neemt u dan contact op via . We kunnen niet garanderen dat de vereniging in alles geïnteresseerd is, maar we gaan op elk aanbod serieus in. Is de N.G.V. niet geïnteresseerd, dan kan misschien aangegeven worden welke andere mogelijkheden er nog zijn.