NGV Rijnland – Lezing

NGV Rijnland – Lezing

Onderwerp: Het nut van belastingregisters bij genealogisch onderzoek
Spreker: Dhr. Aad Verouden

Er zijn allerlei soorten belastingregisters. Door de eeuwen heen gold voor alle belastingadministraties een ijzeren wet: Zorg dat de tenaamstelling juist is, anders kun je naar je centen fluiten. Of het nu om kohieren van de 100e penning of quotisatieregisters ging, cijns-, tiend-, pacht- of leenregisters, de klerk die de namen en feiten moest te boek stellen, probeerde zoveel mogelijk details weer te geven. Daardoor geeft een kijkje in dit soort registers vaak verrassende nieuwe inzichten.
Mijn ervaring is, dat veel vastgelopen onderzoeken via het een of andere belastingboek kunnen worden vlotgetrokken. Tijdens mijn lezing zal ik een aantal voorbeelden geven van verschillende families die zo een flink stuk verder terug in de tijd konden worden gebracht.

De zaal is open vanaf 19.00 uur.

Van 19:00 uur tot 20:00 houden we inloopuur. Leden en belangstellenden komen met hun vragen en het bestuur probeert bij het opstarten of vlot trekken van het onderzoek.

De toegang is gratis. Koffie en thee (€1,50) wordt verzorgd door de koster van de kerk.

Het gebouw is goed rolstoeltoegankelijk. De parkeergelegenheid is ruim en gratis. Er zijn goede busverbindingen zowel vanaf station Leiden
Centraal als van station Lammenschans. Zie voor tijden: www.9292.nl.