NGV Amsterdam: De Pijp, een monument van een wijk

NGV Amsterdam: De Pijp, een monument van een wijk

Ooit was De Pijp een weidelandschap met sloten, paden en polderhuisjes en stond bekend als de Binnendijksche Buitenveldertsche polder. In de structuur van de Pijp zijn de sloten en paden van de oude polder nog altijd te herkennen. De stad Amsterdam had er vroeger weinig te vertellen want een groot gedeelte viel onder de gemeente Nieuwer Amstel.

In de tweede helft van de 19e eeuw werd De Pijp aangelegd en vestigden zich er bedrijven, zoals de Heinekenbrouwerij. In rap tempo werden speculatiewoningen gebouwd. De Pijp noemde men toen ook wel het ‘Quartier Latin van Amsterdam’. Hier woonden in die tijd veel studenten en kunstenaars. Ten zuiden van de ‘Oude Pijp’ ligt de ‘Nieuwe Pijp’. Architect H.P. Berlage maakte hiervoor het beroemde Plan Zuid. Het is befaamd door zijn straatwanden, pleinen en architectuur van de Amsterdamse School. Er zijn drukke straten maar ook rustige buurtjes, waaronder de Diamantbuurt. In de jaren vijftig ontstonden plannen om grote delen van de wijk te slopen. Er kwam echter verzet, onder andere van buurtbewoner Jan Schaefer. De Pijp heeft hierdoor zijn oude structuur behouden.

 

Stadsgeograaf Ton Heijdra heeft meerdere boeken over de Pijp geschreven. In zijn lezing neemt hij u met veel oude beelden mee terug in de geschiedenis van deze bijzonder Amsterdamse wijk.

 

Voor deze lezing graag hier aanmelden vóór 13 september onder vermelding van uw telefoonnummer.