NGV Amersfoort – Excursie

NGV Amersfoort – Excursie

Onderwerp: Excursie naar het Waterliniemuseum Fort bij Vechten

Het Waterliniemuseum is gevestigd op Fort bij Vechten, het op één na grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een waterlinie is een uniek en typisch Nederlands verdedi­gings­systeem, waarbij de verdediger gebruik maakt van aaneengesloten onder water gezette polders. Zo’n modderige waterbarrière tot kniehoogte was een geduchte hindernis voor de vij­and. Het zware geschut zakte weg in sloten en greppels en het water was te ondiep om te be­varen.

De aanleg van de forten rondom Utrecht vond plaats tussen 1815 en 1826. De draagwijdte van het geschut nam halverwege de 19e eeuw snel toe en het bleek dat de forten (de Klop, de Gagel, Blauwkapel, Biltstraat, de Lunetten) te dicht bij Utrecht lagen. Vanaf 1867 werd daarom een tweede linie van forten bij Utrecht aangelegd. Het Fort bij Vechten is onderdeel van deze linie. De forten aan de oostkant van Utrecht staan ook bekend als ‘De Stelling van Utrecht’.

Fort bij Vechten is gebouwd tussen 1867 en 1870. De grote bomvrije kazerne werd in 1880 toegevoegd. Het fort is 17 hectare groot en na Rhijnauwen het grootste fort van de Nieuwe Hol­landse Waterlinie. Mobilisatie van het fort was er in 1870, 1914-1918 en 1939-1940, maar bij oorlogshandelingen is dit fort echter nooit betrokken geweest. Sinds 1996 is het fort eigen­dom geworden van Staatsbosbeheer en is het opengesteld voor publiek. In 2015 opende het Waterliniemuseum zijn deuren.

De excursie begint on 14.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. Er kunnen tot ongeveer 20 personen mee. Aanmelden tot uiterlijk 2 april a.s. via een e-mail naar . Indien meer personen zich aanmelden komt er een tweede rondleider. De rond­leiding wordt betaald door de NGV-afdeling Amersfoort en omstreken en is voor u gratis. De rondleiding is op het fortterrein onder meer langs de bomvrije kazerne, de wasplaats, ka­zematten, kruitkamer en het oudste gebouw van het fort; het Redult en is minder goed toe­gankelijk voor hen die slecht ter been zijn. Dit geldt niet voor het museum, dat is rolstoel­toe­gankelijk en er zijn invalidentoiletten. Onze gidsen nemen u mee naar verborgen plekken en vertellen het verhaal over de geschiedenis van Fort bij Vechten.

Indien men het museum zelf wil bezoeken kan dat na afloop van de rondleiding, circa 15.30 uur tot 17.00 uur of eventueel voor de rondleiding maar hoeft niet. De toegang tot het muse­um is voor eigen rekening en kost € 9,50 per persoon en is met de museumjaarkaart gratis. Na afloop kunt u in de museumwinkel of het VVV-kantoor een uitrijmunt halen tegen betaling van 4 euro. Pinnen is mogelijk.

Zie Praktische informatie voor jouw bezoek aan het Waterliniemuseum voor de route naar Fort bij Vechten, Achterdijk 12, Bunnik.